Tripadvisor Winner 2014
 1. Oorlogsmuseum Overloon
 2. Home
  1. Nu
   1. Tentoonstellingen
   2. Agenda
   3. Nieuws
   4. Snel naar
    1. NL/WO2
    2. Militracks
    3. Santa Fe Event
    4. Vrijwilligers
    5. Kinderboekencollectie
  2. Bezoekinfo
   1. Voor het bezoek
    1. Toegangsprijzen
    2. Openingsdata en -tijden
    3. Groepsreservering
    4. Veelgestelde vragen
    5. Goed om vooraf te weten!
    6. Links
    7. ANBI
    8. En verder in Overloon
   2. Tijdens het bezoek
    1. Rondleidingen
    2. WO2-met-de-klas
    3. Shop, café, park en aula
    4. Topstukken
   3. Na het bezoek
    1. Word vriend van het museum
    2. Bestel het Overloon-boek
    3. Schenkingen
    4. Bezoek het slagveld met onze gids!
  3. Historie
   1. Het verhaal
    1. De Tweede Wereldoorlog in tien stappen van 100 woorden…
    2. De bevrijding van Nederland
    3. De slag bij Overloon
    4. Burgerslachtoffers
    5. Een Duitse oorlogsveteraan vertelt...
    6. Oprichting van het museum
  4. Bestel je tickets online
   1. Contact & Route
    1. Heeft u vragen?
     1. WO2
      Volg de opmars van de Britse 3e Divisie

      De nieuwe tentoonstelling is open!

      Oorlog hoort in een nieuw museum.
      De nieuwe tentoonstelling is o.a. mogelijk gemaakt door de volgende subsidiënten:      “Ik ben Hélène Egger. Ik ben Joods. Ik ben tien jaar oud en woon met mijn twee broers en mijn moeder in Amsterdam. Mijn ouders zijn gescheiden. Mijn vader woont ook in Amsterdam. Ik zie hem elke zondag. In mei 1940, bij het uitbreken van de oorlog, zie ik allemaal vliegtuigen overgaan, maar dat kan me niet zoveel schelen. Want mijn moeder is ziek. Ze heeft een tumor in haar hoofd en raakt verlamd. Daarom ga ik samen met mijn broers Daniël en Julius bij opa en oma in Amsterdam wonen. Als mijn moeder in september 1941 sterft, ben ik elf jaar. Elf jaar en ontroostbaar.”
      Zo begint een aangrijpend filmpje uit “Nederland in de Tweede Wereldoorlog”, de nieuwe tentoonstelling in het Oorlogsmuseum Overloon. Maar voor Hélène volgt nog veel meer onheil:
       
      “Ik duik samen met opa en oma onder in Amsterdam, maar het wordt te gevaarlijk. We moeten van elkaar scheiden, en ik moet alleen ergens anders onderduiken. Ik kom op allerlei plekken terecht. Ik ga naar Vught, naar Hilversum, naar RotterdamIk heb vreselijke heimwee. Steeds nieuwe mensen. Steeds afscheid nemen. Ik voel me alleen.”
       
      De geschiedenis van Hélène Egger is één van de acht verhalen in de nieuwe permanente tentoonstelling van het Oorlogsmuseum in Overloon. Nederland was in de greep van de bezetter, en iedereen, goed of fout, kwam voor situaties te staan die compleet nieuw waren. En de vraag was elke keer: hoe moet ik daarmee omgaan, waar doe ik goed aan, of, hoe overleef ik? Hélène Egger overleefde, maar vraag niet hoe.
       
      “Terug in Amsterdam is alles en iedereen kapot. Opa, oma en ik. We zijn blij elkaar terug te zien, maar iedereen heeft groot verdriet. Dan komen de lijsten van het Rode Kruis. Daar staan ze tussen. Daniël en Julius Egger. Mijn broers. Vergast in Auschwitz op 30 september 1942. Vlak daaronder de naam van mijn vader. Vergast in Sobibor op 21 mei 1943. Ook mijn oma van vaderskant, mijn oom, tante, nichtje en de tweede vrouw van mijn vader zijn vermoord.”

       
      In de nieuwe tentoonstelling maak je als bezoeker van dichtbij mee voor welke dilemma’s de mensen kwamen te staan. Zo kom je in aanraking met alle belangrijke thema’s uit die jaren. Van mobilisatie tot bevrijding, en van uitwijken tot overleven. Bekende personen als Koningin Wilhelmina maar ook de rijkscommissaris Seyss-Inquart spreken je toe. En ook minder bekende personen als Corrie Holvast, uitgemergeld tijdens de hongerwinter in Amsterdam, en Hélène.
       
      En dan is er nog dat andere verhaal. Want uiteindelijk deed een groot deel van de bevolking tijdens die oorlog wat ieder normaal mens wilde doen, namelijk van dag tot dag leven en ervoor zorgen dat je met zijn allen het einde haalde. Het verhaal van het dagelijks leven, de verbazing over de nieuwe Duitse maatregelen en het ongeloof over de Jodenvervolging komen terug in het dagboek van Arnolda Huizinga-Sannes, ‘gewoon’ een getrouwde vrouw in Den Haag. Zij hield precies bij wat er gebeurde. Haar verhaal is de spiegel van het gewone leven, en voor de bezoekers een continu houvast bij het bezoek aan de tentoonstelling.
       
      Zo krijg je in “Nederland in de Tweede Wereldoorlog” dus vanuit verschillende invalshoeken te zien hoe de oorlog ingreep in het leven van de bevolking. En keer op keer kun je zelf meedenken, vragen stellen en zien hoe andere mensen reageerden op de dilemma’s in de tentoonstelling.
       
      Voor deze tentoonstelling die gemaakt werd met het NIOD en een aantal creatieve partners bedankten we voor hun financiële steun Provincie Noord-Brabant, Gemeente Boxmeer, het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Vrienden van ons museum.

      De nieuwe presentatie, maar liefst 1400 m2 groot, komt in de plaats van het Documentatiecentrum, dat 35 jaar lang dienst heeft gedaan als permanente expositie en letterlijk door miljoenen mensen in die tijd is bezocht. Met de realisatie van NL/WO2 wordt de route in het museum ook een stuk logischer, want deze nieuwe presentatie sluit ruimtelijk beter aan op de grote hal over de Bevrijding waar al het militair materieel staat opgesteld. En overigens blijven andere onderdelen van het museum, zoals de Fallschirmjäger-expo en de Blockbuster, gewoon in stand. Alleen het Documentatiecentrum gaat dus dicht.
       
      Nawoord voor scholen en docenten:

      NL/WO2 komt op twee punten met het Documentatiecentrum overeen, namelijk:
      • de belangrijkste acht thema’s worden er zodanig in behandeld, dat je veilig kunt zeggen dat de hele oorlog, zoals die in Nederland plaatsvond, wordt uitgelegd;
      • deze thema’s worden in een tijdlijn aangeboden.
      Maar NL/WO2 is een stuk moderner van opzet, want:
      • de tijdlijn is niet dwingend, maar meer een 'geadviseerde route' waarvan ieder naar eigen inzicht kan afwijken;
      • de thema’s worden niet abstract, maar veel persoonlijker gepresenteerd;
      • en de nadruk ligt dus op Nederland in oorlogstijd, met vooraf een korte blik op het Interbellum in Europa.       

      De slag bij Overloon

      Wat gebeurde er bij deze operatie? Bekijk het in ons museum!

      • Gratis parkeren
       Gratis parkeren
      • Groepsrondleidingen mogelijk
       Groepsrondleidingen mogelijk
      • Rolstoelvriendelijk
       Rolstoelvriendelijk
      • Honden toegestaan mits aangelijnd
       Honden toegestaan mits aangelijnd
      Bestel uw tickets online

      Bezoekersinformatie

      Bekijk bezoekersbeoordelingen
      Zoover Zoover Zoover